AIR JANDO PULANG
Bahan-bahan.
Kelapa mudo setandan
gula anau seturus
gula putih sekilo (ikut rasa)
secekak daun pandan.
Cara-caranya
1. Kupas kelapo mudo ambil air dan isi yang lembut.
2. Masuk dalam periuk letak gula putih dan gula anau , daun pandan.
3. Masak atas api sederhana. Agak pekat angkat dan sejuk kan.
4. Sejukkan letak ais. Fulamak bestnya.
Senang je nak buat kan. Kalau p beli kat restoran di Ulu bendol kan, bungkus bawa balik Rm 4. Saya hantam buat sendiri resepi sendiri sebab mak hari tu tebang 2 pokok kelapa. Ambil umbut buat sayur dan kelapa muda.Balik sekolah terus balik kg makan gulai umbut dengan sambal gesek. Mak masak je yang paling sodap. Tu yang ada gambar buat sarung ketupat tu. Macam rayo lak.
Ini lah setandan nio nak bukek Jando Pulang tu!
Tengok handa tak den balik sek kupeh nio setandan!
Ni anak yang paling kecil tapi besar zirafah tolong cungkir nio mudo
Aduh sakit tongkok......
"Cam nia hah mak long tunjukkan". Kau ni cungkir makan cungkir makan bilo nak ponoh eh isi heh...
hardworking
Ni lah deh baru sikit.
Mak buek sarung ketupek
Cam ni cara-cara eh
finally. siap juga.
.. Ni nama nya Nurin Nafisa.
Dah siap . Amboi sodap heh.
budak nakal tapi comel